Westerplatte a ubytování v Gdaňsku – fotočlánek

Krásný den,

z Muzea druhé světové války jsme už úplně mrtví odjeli na naše ubytování. To bylo ve Vile Maciejka. Na jednu noc jsme to tam zvládli, ale nevím, jestli bych vám to úplně doporučila. Pokoj byl každopádně velký a velmi prostě zařízený. Okno bylo asi metr od hlavní silnice, takže jsme mohli buď větrat nebo ni neslyšet (nepřeháním, ten hluk byl děsný). Snídani jsme dostali na pokoj a byla dobrá. V okolí ubytování není žádný obchod a ani restaurace, takže jsme využili rozvoz jídla.

Po snídani jsme se zabalili a odjeli jsme na kraj města do oblasti Westerplatte, kde se nám moc líbilo. Jedná se o poloostrov u Baltského moře a nachází se kousek od ústní Mrtvé Visly. Je to místo známe jako dějiště první bitvy druhé světové války.

Kromě dějin druhé světové války je Gdaňsk spojený i komunistickým odbojem. Právě ve zdejších loděnicích vzniklo hnutí Solidarita, v jehož čele byl elektrikář Lech Walesa, z kterého se později stal nositel Nobelovy ceny míru a první polský nekomunistický prezident.

Westerplatte je dneska moc příjemná promenáda u moře. Je zde několik informačních panelů o místní historii. Je odsud také hezký výhled na přístav. Jestli se dostanete někdy na západ Polska, určitě zde udělejte zastávku.

Kolem Westerplatte je poměrně dost placených parkovišť, docela často se zde nedá platit kartou. U parkoviště byl i malý stánek s občerstvením, ale jinak doporučuji vzít si s sebou vlastní jídlo a pití. U promenády jsou lavičky na sezení a od hlavní silnice ji odděluje úzký dlouhý park.

Znáte Gdaňsk a jeho historii? Zajímají vás dějiny druhé světové války a komunistické diktatury? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

6 thoughts on “Westerplatte a ubytování v Gdaňsku – fotočlánek

  1. Helena

    Hani, děkuji za reportáž! Gdaňsk by mě určitě zajímal, i novodobá historie. Stejně tak i manžela, ten toho ví ještě daleko víc než já.
    Měj hezký den. Helena

  2. Lucie

    Ahoj, nikdy jsem tam nebyla a i když druhá světová válka je něco, co je pro mě obtížné si připomínat, hlavně kvůli hrůzám, které se během ní děly, tak by to místo za návštěvu stálo.

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      to muzeum je skvělé. Kdyby bylo blíže, udělala bych tam exkurzi se žáky, protože jsem přesvědčená, že by to taky ocenili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *